Βασίλης
Πανόπουλος

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Πανόπουλος γεννήθηκε στο Ψάρι της Κορινθίας. Είναι δάσκαλος και μουσικός. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία και είναι διδάκτωρ θεατρολογίας. Σήμερα είναι συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Συνέθεσε μουσική για έργα των Iάκωβου Καμπανέλλη, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άντον Τσέχοφ, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Γρηγόρη Ξενόπουλου και Δημήτρη Καπετανάκη. Επίσης, και για τραγωδίες του Ευριπίδη (Άλκηστις, Ορέστης) και του Αισχύλου (Πέρσες), που παρουσιάστηκαν και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν (2011, 2012 και 2014). Παράλληλα έγραψε μουσική για το θέα­τρο για παιδιά σε έργα των Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Ευγένιου Τριβιζά, Στέλλας Μιχαηλίδου, Σοφίας Ζαραμπούκα και Φράνση Σταθάτου. Για τη μουσική του έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις.

Εξέδωσε την ποιητική συλλογή ή εν παραλλήλω (Όμβρος 1985), τη μελέτη Η ποίηση στο δημοτικό σχολείο – όψις και μελοποιία (Νάκας 2005) και σε συνεργασία με τη Ζοζεφίνα Τζονάκα του Αριστοφάνη τον ΠλούτοΘεατρική διασκευή για ανήλικους θεατές (Αρμός 2018) και Αριστοφάνη Αχαρνείς - Θεατρική διασκευή για ανήλικους θεατές (Αρμός 2021). Επίσης συμμετείχε ως συγγραφέας στον συλλογικό τόμο Στη χώρα του Τοτώρα. Θέατρο για ανήλικους θεατές (Πατάκης 2010).

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά σχετικά με την εκπαίδευση, την πολιτική επιστήμη και τη μουσική στο θέατρο.